426 poze   83618 vizite

Varietati de bibilici domestice

Originea denumirii stiintifice Numida Meleagris.
Romanii au denumit-o prima data "gaina de Numidia" .
Aristotel ii da ultima parte a denumirii "Meleagris" dupa numele regelui din Calidon - Meleagru, renumit pentru faptul ca a adunat mai multi eroi pentru a ucide un mistret trimis de zeita Artemis maniata ca cei din Calidon au uitat-o. Mistretul este ucis in final cu ajutorul Atalantei o frumoasa fata, de care se indragosteste Meleagru, care este insa ucis pentru faptul ca i-a dat trofeul Atalantei.
Conform legendei , dupa moartea regelui Meleagru, surorile acestuia l-au plans si jelit nespus iar zeita Artemis, pentru a le usura durerea, le-a transformat pe acestea in bibilici. Lacrimile varsate de surori au patat imediat penajul gri al pasarilor cu puncte albe ca niste perle. De atunci aceste pasari striga cu tipete jalnice "pacat!", "pacat!" , "pacat!".
In secolul XVI, spaniolii denumesc sugestiv bibilica -"PINTADO", in traducere libera insemnand fardata sau pictata dupa creasta si barbiile rosii care contrasteaza puternic cu pielea capului de culoare alba si usoare irizari albastre la masculi.Denumirea este apoi preluata de francezi "pintade".
In limba romana, numele de bibilica a fost cunoscut initial ca "pipilica" dupa unele derivatii din limbi slave - "piplica"(sarba sau croata).

Pozele nu imi apartin sunt luate de pe Internet in scop de informare.

Bibilicile se impart in 3 mari grupe: perlate, partial perlate si fara perle. Fiecare grupa are apoi varietati de culoare prezentate mai jos.

Varietati sau Culori comune: Gri Perlat si Alb

Varietati sau Culori deosebite: Lavender, Royal Purple, Coral Blue, Buff Dundotte, Buff, Porcelain, Opaline, Slate, Pied, Jumbo,

Varietati sau Culori rare: Brown, Powder Blue, Chocolate, Violet, Bronze, Sky Blue, Pewter, Lite Lavender, Lite Blue, Blonde, Pastel, Ivory
Originea varietatilor rare
Pana in anul 1939 singurele culori cunoscute ale bibilicilor domestice in SUA erau gri perlat, alb, lavanda si varietati cu alb ale acestora.
In anul 1939 reprezentantii Italiei au adus, cu ocazia congresului si expozitiei mondiale de la Cleveland 4 varietati noi: Fulvette(buff), Bluette (coral blue), Azzurre (azure) si Violette (Royal Purple).
Un cunoscut crescator din statul Florida a preluat aceste culori si a obtinut ulterior  varietatea  buff dundotte.
In ultimii 20 de ani au fost obtinute toate celelalte varietati. Cel mai cunoscut crescator in domeniu este Ralph Winter din New Vienna statul Iowa.
In anul 2004 apare standardul francez pentru evaluarea varietatilor  de bibilici Commision nationale des standards OPA-15.08.2004. In acest document sunt descrise 10 varietati plus inca o varietate  cea cu alb in combinatie cu orice culoare de baza.
Culorile bibilicilor:
1. Assorted (asortata)- prezinta o combinatie de 4 sau chiar mai multe culori intre Pearl, Lavender, Pied si White. Nu este mentionata pe toate site-urile de profil dar este foarte cautata de crescatori.
2. Brown (Maro)- Maroniu inchis perlat (cu puncte albe) peste tot cu zone mai deschise la culoare – foarte rara
3. Buff Dundotte- Alb cu un usor bronz peste tot si cu pete peste tot. Prezinta dimorfism femela este mai inchisa la culoare – foarte rara
4. Buff - Alb cu un usor bronz peste tot si nu are pete. Prezinta dimorfism femela este mai inchisa la culoare – foarte rara
5. Chocolate (Ciocolatie) - Similar cu varietatea Maro dar are mai putine pete, este o culoare maronie neobisnuita
6. Blonde (blonda)- Maro pal mai deschis decat varietatea Chocolate dar mai inchis decat Buff
7. Jumbo – Este varietatea comuna Pearl dar cu greutate mai mare – bibilicile de carne
8. Lavender (lavanda) - albastre cu puncte albe peste tot corpul
9. Coral Blue (albastru coral)– Albastre deschis cu varfurile penelor de un albastru inchis la culoare , prezinta cateva puncte albe la extremitati
10. Lite Blue (albastru deschis) – la fel ca si varietatea Coral Blue dar culorile sunt mai pale
11. Lite Lavender (albastru lavanda)– la fel ca si varietatea Lavender dar culorile sunt mai pale. Se mai numeste si silver sau argintie.
12. Porcelain (Portelan) – Face trecerea intre Lavander si Lite Lavender-are perle – foarte rara
13. Opaline (Opal) – Alba dar nu complet- cu usoare irizari albastre si putine puncte albe – foarte rara
14. Pearl (perlat)– Gri inchis pe tot corpul cu puncte albe peste tot – adica ceea ce avem toti prin curte este culoarea cea mai comuna
15. Pewter (Cositor) - Cenusie fara perle (adica fara puncte albe) dar cu o tenta de alb spre varfurile aripilor
16. Pewter gray color (cositor gri) – Cenusie dar cu o tenta maronie si fara perle (adica fara puncte albe)
17. Pastel - Aceleasi varietati de culoare ca la Pewter (cositor) dar cu o tenta de bronz in locul culorii cenusii
18. Pied Pearl (Piept alb restul perlat ) – Albe pe piept iar pe spate si aripi poate sa aiba orice culoare. Este perlata.
19. Powder Blue (pulbere albastra) - Albastre deschis peste tot fara nicio pata .
20. Bronze (Bronz)- Variatie a culorii Royal Purple – Negru cu aripi maronii cu o tenta rosiatica
21. Sky Blue (albastre cerii sau ca cerul) - Albastre dar fara pete albe
22. Slate (Ardezie) – Culoare cenusie uniforma peste tot corpul, fara pete iar pe spate si umeri are o tenta cremoasa (deschisa la culoare), la gat prezinta irizari purpurii – foarte rara
23. Purple (purpuriu)– Foarte inchise la culoare cu un aspect purpuriu (spre violet) in lumina soarelui . Prezinta cateva pete albe spre baza aripilor . Se mai numeste si Royal purple (purpuriu regal)
24. Violet - ca si varietatea Royal Purple dar fara puncte albe ( in plus se observa culoarea violet la umbra si in zile noroase)
25. White (alb) - Alb complet fara nici o pata sau punct. Varietatea White pearl (alb perlat) nu este mentionata ca varietate in literatura de specialitate.
26. Ivory (fildes) - O culoare uniforma fara pete intre varietatea alba si cea Buff-adica alba cu un usor bronz
27. Cinnamon (Scortisoara)- mai deschisa la culoare decat varietatea Maro dar mai inchisa decat Buff Dundotte- este apropiata de culoarea cafea cu lapte si prezinta puncte albe adica e perlata.Nu este mentionata pe toate site-urile de profil. Prezinta o mutatie genetica interesanta-ochi rosii.
28. Copper (cupru) -Are la baza varietatea Violet dar cu o tenta de culoarea cuprului (adica un bronz spre auriu). Nu este mentionata ca varietate pe toate siteurile de profil.
29. Peach (Piersica) - perlata este o combinatie intre varietatile ciocolata si scortisoara cu ochi rosii. A fost obtinuta in cursul anului 2015. E clasificata totusi ca si scorțișoară.
Mai sunt 23 varietati ce apar pe unele site-uri din strainatate si anume Heavy Pied (jumatate alb jumatate perlat de alta culoare),Soft Pied (mai putin alb), Pinto (trei sferturi alb si gatul perlat cu alta culoare), Cobalt (albastru fara pete), Indigo (neagra perlata/cu puncte transparente peste tot), Midnight (neagra fara puncte/perle), Baby (albastra fara perle cu o semidiluare a culorii penajului), Icy (albastra cu puncte transparente peste tot/perlata), Cristalline (albastra fara perle cu diluare completa a culorii penajului), Chestnut-castanie (aspect bronzat cu puncte transparente peste tot/e perlata), Walnut-nuca/culoarea nucului (aspect bronzat cu puncte transparente neomogene-prezinta o diluare a culorii penajului), Oatmeal/culoarea ovazului (aspect bronzat fara perle/puncte usoara diluare a culorii penajului), Buttermilk (aspect bronzat fara perle cu diluare completa a culorii), Smokey (varietatea slate ca forma de baza dar cu perle transparente si diluare completa a culorii), Dunne (varietatea Ivory ca forma de baza cu puncte transparente si diluare completa a culorii penajului), Snowflake (varietatea Ivory ca forma de baza nu are perle/puncte si prezinta diluare completa a culorii penajului), Splash sau Silver Wing varietate rezultata din incrucisarea bibilicilor comune Gri Perlat cu bibilicile albe africane( varietatea Splash este perlata si are partea frontala de culoare alba.Poate avea alb si la aripi.Se diferenteaza de varietatea Pied prin aceea ca prezinta aceeasi zona alba in timp ce la Pied culoarea alba poata varia si nu se transmite identic la pui), Lakenpur - varietate asemanatoare cu varietatea Royal Purple Pied, Azure(Azuriu)-albastra fara perle,Owl (Bufnita)-varietate gri perlat dar care are niste inele in jurul ochilor, Chamois (piele de caprioara)- este asemanatoare varietatii blonde, cedar winged chocolate adică varietatea ciocolată cu pene de culoarea cedrului. Se spune ca un crescator din Illinois a obtinut varietatea rosie dar nu am vazut poze cu asa ceva. Cineva din Australia a obtinut culoarea Pinky (o combinatie intre Coral Blue si Blonde sau Lite Lavender cu White), de fapt seamana cu varietatea Buff Dundote numai ca bronzul este spre galben/roz. Bibilica mozaic este o combinație de mai multe culori, extrem de rară. Un exemplar a fost obținut în California ciocolata combinata cu lavandă cu pieptul alb. Cred ca sunt variatii ale culorilor de baza si mai cred ca strainii au timp liber din plin...
slate si albastru coral
slate si albastru coral
portelan
portelan
ciocolata
ciocolata
17.Pastel
17.Pastel
Roz
Roz
pied subvarietate pinto
pied subvarietate pinto
25.alba
25.alba
chamois1
chamois1
scortisoara
scortisoara
maro
maro
CUPRU
CUPRU
diferente clasic si royal purple
diferente clasic si royal purple

Comentarii album • 37
ovidiuoana70 2 May 2018  
BAFTĂ ȘI NUMAI BINE
Raportează
mfelix 2 May 2018  
Mulțumesc la fel!
Raportează
IonutB 1 April 2018  
Buna ziua!
M-ați putea ajuta cu rezultatul unor incrucisari de culoare la bibilici ?
Raportează
UNiku 27 March 2018  
Foarte frumoase 1 O colectie impresionanta, sa va traiasca!
Raportează
FazaniDambovita 27 March 2018  
Minunate.O frumoasă creație a Domnului.El să te binecuvânteze în tot ce faci .
Raportează
Dani91cluj 27 March 2018  
Faine.
Raportează
Ucu106 11 March 2018  
Felicitari ptr albumul facut,se vede pasiunea si placerea ptr aceste minunate pasari !
Raportează
mfelix 11 March 2018  
Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
Raportează
bogdanb 16 January 2018  
foarte frumoase!!!
Raportează
CosminN 15 July 2016  
Foarte interesanta descrierea albumului.
Felicitari!
Se vede pasiunea pt. aceasta specie.
Raportează
mfelix 15 July 2016  
Multumesc pentru aprecieri!
Raportează
UNiku 12 February 2016  
Superbe pasari!!! bafta multa!!!
Raportează
nelutu 31 December 2015  
Superbe.
Raportează
LivBN 28 March 2015  
Sunt frumoase toate varietatile.Detii toate varietatile ?sau doar din ele?
Raportează
mfelix 28 March 2015  
Bună, detin doar o mica parte din varietati.
Raportează
rebelu 1 March 2015  
toate sunt f atragatoare
Raportează
Seminteviilegume 4 January 2015  
La multi ani! ce vinzi? pui,oua,mature un pret nmultumesc
Raportează
viorel46 30 October 2014  
Extraordinar de frumoase!Nu am crezut ca exista atitea varietati de culoare,Sint splendide!Neaparat la primavara o sa va contactez,daca sinteti de acord.Felicitari!
Raportează
bargab2006 10 August 2014  
ff
Raportează
bigscutzy 21 July 2014  
superbe si f interesante culorile
Raportează
paunm68 15 May 2014  
fffrumoase
Raportează
bargab2006 15 May 2014  
fff
Raportează
octaviannedelcu 27 April 2014  
buna ideea
Raportează
2000robert 17 April 2014  
Multumim pt informatii si succes
Raportează
siana 3 January 2014  
Deosebite!
Raportează
rebelu 9 November 2013  
F FR
Raportează
andreiion53 4 November 2013  
o descriere de apreciat,multumesc
Raportează
Iuli4n 24 June 2013  
Foarte frumoase , succes!!!
Raportează
bporumbeitippler 26 March 2013  
Foarte frumoase!!!
Raportează
virgil78 15 March 2013  
frumosi
Raportează
bundu 28 January 2013  
un material de ajutor ptr. cei interesati de aceasta specie. Va recomand si fcprbn.ro
Raportează
bogdanb 22 January 2013  
vand 4 bibilici femele!
Raportează
gorke 19 January 2013  
frumoase exemplare !
Raportează
titusz 19 January 2013  
de unde ati adunat atata informatie...si poze despre toate varietatile...!
Raportează
victorvct 15 January 2013  
nu stiam ca exista atatea varietati! is frumoase!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.